Sajt namenjen LGBT populaciji

Najčešće bolesti su polne bradavice – kondilomi

Ako zelite besplatno da se testirate na HIV pisite nam na E-mail  ngo.belgrade@gmail.com

Najčešće bolesti su polne bradavice - kondilomi. Sve više osoba obolelih od sifilisa, bolesti koja se dobija isključivo oralnim seksom i to najčešće kod muškaraca koji imaju seks sa - muškarcima. Nepromišljeni seksualni odnosi, bez zaštite, kao i često menjanje partnera glavni su krivac što se u protekle četiri godine značajno povećao broj pacijenata sa polno prenosivim infekcijama. U Gradskom zavodu za kožne i venerične bolesti je u poslednjih šest meseci prošle godine lečeno 16.476 ljudi. Najčešće bolesti su polne bradavice - kondilomi koje izaziva humani papiloma virus, a od bakterijskih infekcija već duži niz godina je najzastupljenija hlamidija. Dr Milan Bjekić, načelnik Službe za polno prenosive infekcije u Gradskom zavodu, smatra da je zabrinjavajuće što ima sve više osoba obolelih od sifilisa, bolesti koja se dobija isključivo oralnim seksom i to najčešće kod muškaraca koji imaju seks sa - muškarcima. - Ljudi smatraju da oralni seks nije "pravi seks" i da je bezbedan. Niko ne koristi kondom, a na taj način se mogu preneti apsolutno sve polno prenosive infekcije - upozorava dr Bjekić. - Heteroseksualne osobe ne koriste zaštitu ni za analni seks, jer kondom isključivo doživljavaju kao sredstvo za kontracepciju, a ne kao zaštitu od bolesti. Problem je što osobe kad upoznaju novog partnera samo prvih nekoliko puta imaju zaštićen odnos. Ovo je veoma opasno, jer je većina polnih infekcija prisutna, a da osoba to i ne zna. Statistički postoji čak 60 odsto verovatnoće da neko nakon jednog nezaštićenog odnosa sa novim partnerom dobije humani papiloma virus. Osoba ne može da zna da li je inficirana ili nije i može mesecima i godinama da postoji i da se prenosi na partnere. - Obično se aktivira kada smo bolesni i kada dođe do pada imuniteta - kaže doktor. - Pojavljuju se kondilomi - polne bradavice. Tipovi virusa koji izazivaju kondilome su obično bezazleni, ali je bolest veoma dosadna i uporna, jer se često vraća. To su izraštaji boje kože, poput karfiola, a mogu biti i manje zaravnjene pločice. Pošto pacijenti oba pola veoma često briju genitalnu regiju bradavice se "rasejavaju" i bolest se širi. Terapija je tečnim azotom, radiotalasima, a postoji i lasersko uklanjanje.

PAPA TEST JE NEOPHODAN

Doktor tvrdi da veliki problem mogu da naprave bradavice koje se nalaze na grliću materice ili u analnom kanalu, jer mogu biti uzrok nastanka raka grlića materice ili anusa. - Te promene se mogu otkriti preko Papa testa i zbog toga je važno da ga žene rade bar jednom godišnje - objašnjava dr Bjekić. - U našoj zemlji ne postoji program za prevenciju analnog karcinoma koji se javlja usled analne infekcije koja se dobija seksualnim putem.

ZABLUDE O KONDILOMIMA                                                                                  KONDILOMI se prenose isključivo seksualnim putem - ističe dr Bjekić. - Bolest se ne može dobiti korišćenjem istog peškira, upotrebom uložaka, na bazenu, preko ve-ce šolje. Kako bismo lakše zapamtili i dobili odgovor na pitanje kako se polne bolesti prenose, doktor je osmislio akronim OVAKO. Oralni seks, vaginalni seks, analni seks, kontakt sa krvlju i zagađenim predmetima (pirsing, tetovaže, igle i špricevi, seksualne igračke), od majke na dete.

novosti.rs